Web

Shrnutí anket


Za tu dobu, co je v provozu nová verze webu, proběhla tady už hezká řada anket, a doufám, že další budou následovat. Doufám, že mě napadne dost otázek - ono to není jen tak, vymyslet vhodnou anketní otázku;-) Pokud vás snad nějaká pěkná napadne, určitě se s tím svěřte. Každopádně by stálo za to trochu si shrnout ty dosavadní - a samozřejmě hlavně výsledky hlasování.

První anketní otázka zněla: „Jak se vám líbí design webu v porovnání s dřívější verzí?“ A dopadla pro mě velice příjemně, víc než třetina lidí odpověděla, že nová verze je mnohem lepší, a skoro stejně velká část že dřívější verzi nezná. V další otázce jsem se ptal, co přesně se vám líbí na Angrenostu nejvíc. S přehledem zvítězily slovník a geografická encyklopedie, což mě taky moc potěšilo, protože právě s nimi jsem si dal největší práci. O dost míň dostalo diskusní fórum, což samozřejmě chápu, protože v době, kdy tahle anketa probíhala, to v diskusním fóru zrovna moc nežilo. To se ostatně nezměnilo ani doteď. V posledních měsících to trochu chápu, protože se tady opravdu nic nedělo, takže nebylo moc o čem diskutovat. Ale budu se snažit, aby se to změnilo;-)
Další dvě anketní otázky zjišťovaly oblíbenost jednotlivých částí trilogie Pán prstenů, a to jednak ve vlastní knižní podobě, tak i ve filmovém zpracování. Rozdíl mezi výsledky těchto dvou hodnocení je docela patrný a do jisté míry i vystihuje můj vlastní názor. Mezi knihami zvítězily Dvě věže, zatímco mezi filmy Návrat Krále. Zajímavější jsou ale celkové poměry. V případě knih je Návrat krále hned v závěsu, zatímco Společenstvo získalo o dost míň. U filmů je to jinak – Rozestupy mezi jednotlivými díly jsou pravidelnější. Za prvním Návratem krále následuje Společenstvo Prstenu a poslední jsou Dvě věže. Za zmínku samozřejmě stojí i počet nerozhodných, kteří odpověděli „těžko říct“. V případě knih jich bylo opravdu hodně, skoro tolik, kolik jich hlasovalo pro Dvě věže a stejně jako těch, kteří hlasovali pro Návrat krále. Je vidět, že je hodně lidí, kterým se líbí všechny tři části Pána prstenů a jen těžko se rozhodují, které by měli dát svůj hlas. U filmů je ale situace odlišná: nerozhodných tu je mnohem méně, takže to vypadá, že v názoru na filmy mají lidé spíš jasno, než u knih. A pokud vás zajímá jak jsem hlasoval já (protože v tomhle případě jsem si taky zahlasoval), tak by to bylo výsledkům anket celkem podobné – u knih bych se asi nerozhodnul a zvolil bych možnost „těžko říct“, zatímco u filmů bych dal přednost Návratu krále.
Další otázka se opět týkala webu, konkrétně geografické encyklopedie. Ptal jsem se, co se vám na ní nejvíc líbí, a výsledky mě opět potěšily: celkem jasně zvítězila odpověď, že na encyklopedii je nejlepší, že tu člověk může najít mnoho informací pěkně pohromadě. To by samozřejmě u encyklopedie mělo být to hlavní. Potěšilo mě také, že docela dost hlasů získaly moje ilustrace a podobně i kontextové mapy.
Následující otázky se týkaly zase spíš samotné Středozemě. První z nich zjišťovala nejoblíbenějšího člena Společenstva. A také ho zjistila – naprosto s přehledem, drtivou většinou hlasů zvítězil Gandalf. A já se samozřejmě ani nedivím, protože Mithrandir si to opravdu zaslouží. (Ale i Ian mcKellen, kterému se povedlo ukázat Gandalfa přesně takového, jak jsem si ho představoval. A nejenom já, ale i spousta dalších lidí.) Na druhém a třetím místě daleko za Gandalfem se pak umístili Legolas a Aragorn.
U otázky, jaký je váš nejoblíbenější lidský národ konce třetího věku, výsledky odpovídaly tomu, co jsem čekal: Na prvním místě se umístili Dúnadané a na druhém Rohirové. S velkým odstupem potom Hůrečtí a hned za nimi, což je trochu zajímavější, Jižané.
Podobné výsledky byly i u otázky, které velké království Středozemě je vám nejsympatičtější. Rozestupy tady byly rovnoměrnější, než v předchozím případě. Pořadí na prvních místech je následující: Gondor, Rohan, Arnor, Gondolin, Númenor.
Následovala zase jedna anketa týkající se webu, a to anketa, jejíž výsledky mě potěšily snad ze všech nejvíc. Otázka zněla, „Co říkáte na ilustrace na Angrenostu?“ A úžasná většina 58% lidí zvolila odpověď „Všechny se mi moc líbí, jen tak dál“! A nejen to, dalších 34% odpovědělo také, že se jí líbí, jen specifikovalo, jestli víc ty barevné, anebo kresby tužkou. Tak tomu už říkám motivace, abych v tom pokračoval a udělal těch obrázků co nejvíc. Díky.:-) Další otázka zjišťovala, u které postavy vám nejvíc vadí změna jejího charakteru nebo úlohy ve filmu oproti knize. Výsledek tady byl snad nejjasnější ze všech, a vyhrál, jak se dalo čekat, Faramir. S tím docela i souhlasím, přestože po shlédnutí Návratu krále jsem k filmovému Faramirovi o něco shovívavější, než po Dvou věžích.
A poslední anketa, která byla uzavřena, se dotazovala, kterému místu ve Středozemi byste se nejraději vyhnuli. A docela mě překvapilo, s jakým výrazným náskokem tu zvítězilo Utumno. Logiku to samozřejmě má, i když čekal bych, že takový Angband nebo Barad-dûr dostanou procentuálně víc.
Tak to jsou zatím všechny ankety, které tu byly uzavřené. Ale vymyslel jsem několik nových, takže jsem moc zvědavý na další výsledky. :-)

Zveřejněno: 13. březen 2005
zpět