Úvodníky

Úvodník - 15. 5. 2008


Před nedávnem jsem při pohledu do kalendáře zjistil, že by už bylo zase na čase přidat nový úvodník, protože únor je už dávno za námi. Letos sice coirë trvalo na můj vkus nějak příliš dlouho, ale správné tuilë nakonec samozřejmě přišlo a s ním spousta zeleně a květů, příjemné teplé večery a vůbec všechno, co k němu patří. Ta roční období pochopitelně nemám na mysli podle kalendářního rozdělení ale podle přírody, což ale podle mě je obzvlášť u elfského kalendáře docela přirozený pohled.
A co se za tu dobu objevilo nového na Angrenostu? Po pravdě řečeno, zase tak moc toho nebylo, nicméně pár věcí přeci jen ano. V prvé řadě nějaké obrázky: Zkusil jsem poprvé navštívit Númenor obrázkem Nísimaldar, dále jsem doplnil hobití sérii tentokrát motivem ze Severní čtvrtky - Tvrdolín, a pak jsem se zaměřil na sever Beleriandu, konkrétně Průsmyk Aglon a Vinyamar. Podle komentářů se zdá, že se vám obrázky líbí, což mě těší. Abyste se mohli snadno vyjádřit k tomu, který z posledních obrázků se vám líbí nejvíc, zavedl jsem také příslušnou anketu.
Druhou větší novinku jsem připravoval už nějaký čas a jedná se o novou sekci Písmo, která doplňuje současné informace v sekci Quenya o popis elfského písma tengwar. Najdete tu jednak článek shrnující základní informace o tengwar, které se dají najít v dodatku k Pánu prstenů, ale také další článek, ve kterém je přehledně popsáno konkrétní používání jednotlivých znaků pro zápis Quenyi. Ještě bychchtěl podotknout, že fungující zobrazování tengwar jako součásti textu, aniž by přitom musel být na vašem počítači nainstalovaný příslušný font, si vyžádalo poměrně složité operace s formátováním pomocí CSS stylů. Proto je možné, že v některých starších prohlížečích se vše nezobrazí úplně přesně tak, jak má. Pro správné zobrazení doporučuji použít Firefox, případně Internet Explorer 7.
Na závěr jednu malou zajímavost: Náhodou jsem si všiml, že právě tento úvodník je přesně 200. článek, který byl na Angrenost vložen (počítáno jen klasické články, na které se můžete dostat přes menu vlevo, tedy ne například záznamy v encyklopedii; těch je samozřejmě ještě mnohem víc). Zajímavé, že? icon_smile.gif

Zveřejněno: 15. květen 2008
zpět