Tolkienovy knihy a texty vydané až po jeho smrti

Húrinovy děti


The Children of Húrin (Húrinovy děti) je příběh, který J. R. R. Tolkien začal psát v roce 1918 a s přestávkami na něm pracoval celý život, ale bohužel se mu jej nikdy nepodařilo dokončit a dát do ucelené podoby. Tolkienův syn Christopher dal nyní dohromady celý příběh a připravil jej, aby mohl být poprvé vydán jako samostatná kniha.
Příběh pojednává o lidském hrdinovi z Prvního věku, Húrinovi, který byl proklet Temným pánem Morgothem, a o účincích tohoto prokletí na jeho děti - Túrina Turambara a Nienor.
Příběh je temný a ponurý, postrádá dobrý konec Pána prstenů. Húrinovy děti jsou statečné, ale občas zbrklé. Morgoth dokáže pomocí kletby a mnoha pastí, které nastražil, přimět Túrina a Nienor dělat věci, které vlastně nezamýšleli a jejich činy pak mají strašné důsledky. Mezi elfy i mezi trpaslíky jsou v tomto příběhu mnozí, kteří mají daleko ke vznešeným a čestným postavám, známým z Pána prstenů.
Příběh odkazuje na finský epos Kalevala, se kterým byl Tolkien dobře obeznámený. Ale v Tolkienově pojetí je to součást většího celku historie Beleriandu, a je spjatý s příběhem Berena a Lúthien a s příběhem Túrinova bratrance Tuora. Tuor a Túrin mají oddělené osudy, které se zvláštním způsobem doplňují. Není nejspíš náhoda, že součástí příběhů je jeden okamžik, kdy Tuor na své cestě spatří Túrina. Morgoth zaměřuje většinu své nenávisti proti Túrinovi, zatímco přehlíží Tuora, což se stane příčinou jeho konečného pádu.
Stručná verze příběhu tvoří kapitolu 21 v Silmarillionu, představující příběh v kontextu historie Beleriandských válek. Přestože je tato verze založena na stejných textech, díky kterým byla dána dohromady nová kniha, v Silmarillionu je vynechána větší část příběhu. (Silmarillion také obsahuje esej "O Prstenech moci a Třetím věku", která vypráví ve zhuštěné podobě příběh Pána prstenů, což může sloužit jako dobré srovnání.)
Další nekompletní verze příběhu byly publikovány v jiných knihách:
  • Narn i Chîn Húrin v Nedokončených příbězích.
  • Texty v History of Middle-earth, zejména:
    • The Lay of the Children of Húrin (Zpěv o dětech Húrinových) - raná epická báseň.
    • verze Zpěvu napsaná v próze, nakonec vedoucí k dřívějším a alternativním verzím Narn i Chîn Húrin a tím pádem také k Húrinovým dětem.
    • The Wanderings of Húrin (Húrinovo putování) - pokračování Narn (nezahrnuté v jiných textech).
Žádný z těchto spisů netvoří úplné a celistvé vyprávění. Je pravděpodobné, že nová kniha bude ve velkém čerpat z těchto zdrojů.

Zveřejněno: 25. září 2006
zpět