Úvodníky

Úvodník - 23. 10. 2009


Neuplynul ani měsíc a je tu nový úvodník. To se v poslední době tak často nestávalo, že? Tentokrát je k tomu dobrý důvod: Konečně jsem zrealizoval to dlouho slibované rozšíření encyklopedie z původního místopisného zaměření. Odnynějška může už encyklopedie obsahovat texty o čemkoli z Tolkienova světa. Doplnění obsahu je samozřejmě běh na dlouhou trať, ostatně ani ta geografie ještě není zdaleka kompletní. Ale doufám, že v tom mi pomůžete. Jak už jste si někteří vyzkoušeli, můžou přihlášení uživatelé encyklopedii editovat a doplňovat (podrobnější informace najdete tady). A zrovna teď je to nejvíce potřeba, protože tematickým rozšířením encyklopedie vzniklo opravdu hodně bílých míst a je opravdu nepřeberné množství informací, které je potřeba doplnit, aby to vypadalo k světu. Ale i pokud se necítíte, nebo zrovna nemáte čas na psaní delších příspěvků, můžete přesto pomoct. Je totiž potřeba do stávajících textů doplnit odkazy. Doteď přirozeně byly v encyklopedii odkazy jenom na místa, ale aby bylo všechno provázáno jak má, je potřeba doplnit do encyklopedie i odkazy na všechny postavy, zvířata, věci, události a všechno další, co by měla správná encyklopedie obsahovat. Čili chcete-li pomoct, otevřete si libovolný záznam v encyklopedii, klikněte na editaci textu a zkontrolujte, jestli všechna jména postav atd., která jsou v článku uvedena, fungují jako odkazy. A pokud ne, klikněte na editaci a potřebné doplňte. Doufám, že mi s doplňováním pomůžete a věřím, že se nám společně povede brzo encyklopedii dotáhnout do mnohem kompletnější podoby.
Mimo hlavní rozšíření encyklopedi jsem udělal ještě několik dílčích úprav a oprav; určitě si všimnete grafické úpravy encyklopedie, kde nově hrají roli barvy a malé orientační obrázky v záhlaví. Budu rád, když se v diskusním fóru svěříte s tím, co na to říkáte. Kromě toho jsem zavedl technickou pomůcku pro ty, kdo budou ochotni mi pomoct s doplňováním záznamů do encyklopedie: Nyní je možné přidávat i redirecty (přesměrování) a jejich seznam je možné zkontrolovat tady. Další šikovná drobnost pro pohyb v encyklopedii jsou zpětné odkazy: Pod nadpisem "Viz také" u jednotlivých záznamů v encyklopedii najdete přehled článků, které právě sem odkazují.
Ještě bych měl zmínit jeden nový obrázek, který možná v novinkách trochu zapadl kvůli novým záznamům v encyklopedii. Tentokrát jsem pro změnu použil pastelky, doufám, že se vám líbí. A několik dalších obrázků pak je v různých stádiích rozdělanosti, ale dříve či později se tu určitě objeví (dalším důsledkem rozšíření encyklopedie je to, že tu bude najednou mnohem víc článků, které se budou nabízet k oilustrování. Ale co se dá dělat, všechno holt stihnout nemůžu icon_wink.gif).

Zveřejněno: 23. říjen 2009
zpět