Úvodníky

Úvodník - 29. 10. 2008


Uplynula už hodně dlouhá doba od posledního úvodníku a právem jste mi v diskusním fóru už několikrát připomínali, že by bylo načase, aby se tu objevil nový. Teď jsem se konečně napsal k jeho napsání dostal a shrnu tedy, co zajímavého se na Angrenostu v posledním téměř půl roce odehrálo.
Jednou z hlavních novinek bylo vytvoření zcela nové sekce věnované písmu v Tolkienově světě, která zase o něco rozšířila tematický záběr webu a umožní vám doufám opět zjistit nové užitečné informace. Zatím tu najdete informace o tengwar a jejich praktickém používání pro Quenyu a češtinu. Časem možná napíšu něco i o druhém Tolkienově písmu, Cirth.
Další novinka se týká jazykové sekce stránek. Tolkien vytvořil ve více či méně propracované úrovni poměrně velký počet jazyků a nejenom to - propracoval i jejich vzájemné vztahy a historický vývoj, kdy se navzájem ovlivňovaly. Občas je v této oblasti těžké se zorientovat, a tak jsem jako pomůcku vytvořil Schéma vývoje jazyků v Ardě. Nemůže být samozřejmě zcela kompletní, protože o mnoha jazycích máme z Tolkienových textů jen velmi matné povědomí, nicméně všechny důležité jazyky a vztahy mezi nimi jsou v něm zobrazené.
Drobné novinky se dočkaly i novinky samotné, respektive jejich zobrazení na hlavní straně. Dosud se tu zobrazovaly jen krátké zprávy, co je nového na webu, případně i mimo něj, nebo výsledky proběhlých anket. Ale od té doby, co byla rozšířena stránka novinek, jo možné na ní nalézt i další věci, které jsou na webu nové, například místa v encyklopedii nebo ilustrace. A teď jsem se rozhodl, že za účelem lepší viditelnosti těchto novinek upravím v podobném duchu i přehled novinek na hlavní straně, takže teď můžete snadno zjistit všechno, co je tu nové, přímo na hlavní straně. Tak, doufám, že počet použití slova novinka v tomto oddílu nepřesáhl únosnou míru. icon_wink.gif
Navíc tu přibylo i pár nových obrázků, v nedávně době samozřejmě zejména Brithombar, ale pracuju i na dalších, které se tu snad objeví v dohledné době. Kromě toho uvažuju i některých změnách technického rázu, ale všechno samozřejmě záleží na tom, kolik budu mít času. To by bylo prozatím všechno a doufám, že příští úvodník se tu objeví za trochu kratší dobu než půl roku. icon_smile.gif

Zveřejněno: 29. říjen 2008
zpět