Úvodníky

Úvodník - 26. 11. 2007


Je to hrůza, jak ten čas utíká. Člověk si říká, že před chvílí začal podzim, a ona už je tu zima i se sněhem, a to jsem toho za tu dobu na Angrenostu moc neudělal. A za chvíli budou Vánoce. Už máte nakoupené nějaké vánoční dárky? Já sice už dva mám, ale i tak, jak se znám, budu určitě něco shánět a dodělávat ještě 23. prosince. Ale i tak se na Vánoce těším, protože si myslím, že člověk by je měl vnímat především jako magický čas, který je jiný než zbytek roku, a podle toho je také prožít (ať už je věřící, nebo ne). A pokud má někdo Vánoce spojené především s představou nákupního shonu a spousty práce, a proto se jich už předem děsí, tak je to především jeho chyba.
Ale vraťme se zpět k Angrenostu: Pár novinek tu za poslední dva měsíce přece jen je. Jednak to je vyhledávací modul Angrenost. Trochu mě překvapilo, že v anketě, jestli jej používáte, polovina lidí odpověděla, že vůbec neví, o co jde. A to přestože hned vedle v novinkách je to popsané. Inu, zdá se, že někdo asi nepročítá web příliš důkladně. Pro jistotu tedy shrnu ještě zde, o co se jedná: Pokud používáte Firefox, Internet Explorer 7 nebo jiný moderní prohlížeč, můžete používat okénko pro vyhledávání v pravém horním rohu okna v prohlížeči. Nejčastěji se asi používá pro Google, ale pomocí technologie OpenSearch je možné přidat i vyhledávací moduly jiných webů. Přesně to můžete udělat i na Angrenostu - když si rozbalíte nabídku vyhledávacích modulů vedle zmíněného vyhledávacího pole v pravém horním rohu prohlížeče, objeví se vám tam i možnost přidání vyhledávacího modulu Angrenost. A když to potvrdíte, můžete vesele vyhledávat i v diskusi a textech na Angrenostu.
Další novinkou je úprava galerie ilustrací, kde můžete o každém obrázku zjistit více informací, a to jak u zobrazení konkrétní ilustrace, tak i na hlavní stránce galerie, kde stačí podržet na chvíli kurzor nad náhledem jednotlivého obrázku. Navíc jsem také konečně doplnil barevnou verzi obrázku Dolan. A v záloze mám někalik dalších ilustrací, které snad brzo budou hotové, takže se můžete těšit.
Poslední změnou bylo vylepšení novinek, které umožňuje mít přehled i o dalších věcech, jako jsou nové obrázky, texty v encyklopedii, články a příspěvky v diskusi. Dalším krokem by mělo být zavedení web feedu (RSS nebo Atom).
Na konec ještě musím připomenout, že se blíží nejen konec roku, ale také další TolkienCon, který se tentokrát bude konat 11-13. ledna a víc se o něm můžete dočíst tady.

Zveřejněno: 26. listopad 2007
zpět