Úvodníky

Úvodník - 25. 9. 2006


Vypadá to, že v následujících letech se se budou dít věci. Aspoň v v Tolkienistickém světě. A aspoň podle toho, co říkají dvě zvěsti, které se v posledních týdnech objevily - o vydání knihy Húrinovy děti a o zfilmování Hobita - dvě zvěsti, které jsou velice zajímavé a jedna lepší než druhá.
V tomle případě to ale myslím doslova: Jedna lepší než druhá. Konkrétně The Children of Húrin je věc, která skoro jistě nezklame - při tom, jak pečlivý je Christopher Tolkien při uspořádávání otcových prací, a protože nad tím podle svých slov strávil třicet let, než se mu podařilo dostat to k výsledné podobě. Díky tomu je pravděpodobné, že se z této knihy stane důstojné završení Tolkienovy práce na příbězích Prvního věku, která byla v Silmarillionu představena v celém svém rozsahu a v The Children of Húrin by mohla být představena v celé své hloubce.
Druhá zpráva je taky celkem dobrá, ale asi se u ní nevyhneme rozporuplným pocitům. To, že se chystá film Hobit, je samo o sobě určitě dobrá zpráva - máme zajištěno, že za pár let tu bude film, na který určitě bude stát za to jít, zvláště pokud se režie chopí opět Peter Jackson, což je pravděpodobné. Ale otázkou je, jaký pocit z toho budeme mít, až ten film zhlédneme. Zatím nezbývá než hádat, jak se Peter Jackson vypořádá se ztvárněním příběhu, a jestli film bude mít blíž k pohádkovosti Hobita, nebo k akčnosti filmového Pána prstenů. Co dělat, nezbývá než si počkat, až budeme vědět víc...
Pokud vás zajímá, co je nového na Angrenostu, tak vás zase tak moc neoslním, ale něco tu přece najdete. Jak říkají Novinky, rozrostla se Knihovna, kde si teď můžete přečíst něco o obsahu jednotlivých dílů HoME - Historie Středozemě, a byly přidány i další knihy, včetně už zmiňovaných Húrinových dětí, tedy aspoň toho, co o nich zatím víme.

Zveřejněno: 25. září 2006
zpět