The History of Middle-Earth

11: The War of the Jewels


The War of the Jewels (Válka o klenoty) je jedenáctá část Historie Středozemě, která spolu s předcházejícím dílem (Morgoth's Ring) podrobně popisuje příběhy, které Tolkien psal po dokončení Pána prstenů.

Obsah
  • The Grey Annals (Šedé Anály) - letopisy Beleriandu od probuzení elfů až po smrt Túrina a Nienor. Postupně se forma blíží spíše k vyprávění, než k prostému výčtu událstí.
    napsáno: 1950-1951
  • The Later Quenta Silmarillion II (Pozdější Quenta Silmarillion II) - historie Beleriandu od příchodu elfů. Neobsahuje příliš mnoho změn, a proto je zde obsažena jenom v částech které jsou změněné.
    napsáno: kolem 1951
  • The Wanderings of Húrin and other writings (Húrinovo putování a další texty) - obsahuje několik útržkl a jeden delší text o Húrinově příchodu do Brethilu. Húrinovo putování je vlastně závěrečná část příběhu Húrinových dětí. V Silmarillionu nebyla vůbec zahrnuta, protože Christopher Tolkien se obával, že velké zkrácení, které by bylo nutné, aby příběh zapadl do Silmarillionu, by ho učinilo příliš obtížným ke čtení.
    napsáno: v průběhu 50. let s pozdějšími doplněními
  • Quendi and Eldar (Quendi a Eldar) - zabývá se detailněji původem elfů a jejich rozdělením. Popisuje označení elfů pro sebe samotné i pro jiné bytosti. Obsahuje také pojednání o jazyce Valar a je tu převyprávěna legenda o procitnutí elfů.
    napsáno: 1959-1960



Zveřejněno: 24. září 2006
zpět