The History of Middle-Earth

10: Morgoth's Ring


Morgoth's Ring (Morgothův prsten) je desátá část Historie Středozemě. Spolu s následujícím dílem (The War of the Jewels) obsahuje detailní texty a komentáře, týkající se Tolkienovy kosmologie a historie, která se postupně vyvíjela do podoby, jakou známe ze Silmarillionu. V této knize se například setkáváme s některými postavami, které jsou jinde vynechány, jako Findis a Irimë, dcery Finwëho.
Název této knihy pochází z tvrzení v jednom z Tolkienových esejů: "Tak jako Sauron soustředil svoji moc do Jednoho prstenu, Morgoth svou moc rozptýlil do samotné hmoty Ardy, takže 'celá Středozem byla Morgothovým prstenem'".

Obsah
  • The Later Quenta Silmarillion (Pozdější Quenta Silmarillion) - Úpravy Silmarillionu z roku 1951, ukazující Tolkienovy výrazné změny názoru a přepisování legend. V této části se jedná o příběhy do odchodu elfů z Valinoru.
    napsáno: první fáze 1951, druhá 1958
  • Anals of Aman (Anály Amanu) - detailní chronologie od stvoření světa do konce Prvního věku, včetně vysvětlení počítání času ve Valarských rocích.
    napsáno: 1950-1951 s několika pozdějšími úpravami
  • Laws and Customs among the Eldar (Zákony a zvyklosti Eldar) - několik esejů a legend o Eldar, zejména tvoření párů a pojmenovávání elfů, dále také Tolkienova koncepce duše a těla.
    napsáno: kolem 1958
  • Athrabeth Finrod ah Andreth (Rozhovor Finroda a Andreth) - rozhovor dvou postav, elfského krále Finroda Felagunda a smrtelné ženy Andreth, o metafyzických rozdílech mezi elfy a lidmi.
    napsáno: 1959
  • Tale of Adanel (Příběh Adanela) - středozemská verze příběhu o prvotním hříchu.
    napsáno:
  • Myths Transformed (Mýty přetvořené) - několik útržků týkajících se Morgotha, Saurona a původu skřetů.
    napsáno: konec 50. let



Zveřejněno: 22. září 2006
zpět