The History of Middle-Earth

9: Sauron Defeated


Sauron Defeated (Sauron poražen) je devátý svazek Historie Středozemě a zároveň čtvrtý ze čtyř, které se zabývají Pánem prstenů a jsou také označovány jako The History of the Lord of the Rings.
Kniha probíhá po jednotlivých kapitolách od cesty Froda a Sama Mordorem až po Šedé přístavy. Kapitoly jsou pojmenovány stejně jako v Pánu prstenů, přičemž každá začíná určitým vysvětlením kontextu a pak následuje text první nebo druhé verze, kterou Tolkien napsal, případně ještě nějaké další verze, pokud v ní byly nějaké další výrazné změny. Kromě toho je u každé kaitoly spousta poznámek o změnách a zajímavých místech v textu.
Navíc je tu ještě epilog k Pánu prstenů, který byl Tolkienem nakonec z publikované verze vypuštěn kvůli kritice od jeho přátel, přestože Tolkien sám prý potom považoval výsledný obraz knihy za nekompletní. V epilogu se setkáváme se Samem Křepelkou ve středním věku, který vypráví svým dětem příběh Pána prstenů.
Druhá velká část knihy pak obsahuje Tolkienův nedokončený příběh jménem The Notion Club Papers, který je velmi podobný dřívějšímu The Lost Road a vypráví o skupině profesorů, kteří se během debaty ve svém klubu dostanou nějakým způsobem do minulosti - do 10. století, kdy Dánové útočí na Anglosasy, ale pak ještě dál, až do doby krátce před Pádem Númenoru.
Třetí část obsahuje čtyři různé verze Pádu Númenoru a lingvistické pojednání o adûnaištině, jazyku Númenoru.

Zveřejněno: 22. září 2006
zpět